Художничката Йона Тукусер - бесарабска българка, родена в Украйна, изпраща своя

...
Художничката Йона Тукусер - бесарабска българка, родена в Украйна, изпраща своя
Коментари Харесай

Наша художничка доказва с картина пред съда в Хага руските зверства в Украйна

Художничката Йона Тукусер - бесарабска българка, родена в Украйна, изпраща своя картина на Карим Хан, основния прокурор на Международния углавен съд (МНС).

Така тя се надява да помогне за следствието на военните закононарушения на съветските сили в Украйна.

визира хипотетични закононарушения след експлоадирането на войната на 24 февруари 2022 година, само че и действие вследствие на украинския Евромайдан, почнал на 21 ноември 2013 година На тази дата проруското държавно управление в Киев приключва подготовката за сключване на съглашението за асоцииране с Европейски Съюз, с което провокира всеобщи митинги, довели до свалянето му.

В отговор Русия анексира Крим през 2014 година, а осем години по-късно нахлу в Украйна. Киев одобри юрисдикцията на МНС върху събитията в интервала сред 21 ноември 2013 година и 22 февруари 2014 година

, която Йона Тукусер изпраща на Карим Хан, е въодушевена от нещастието на дребния Иля от Мариупол, която потресе света.

Йона Тукусер е известна и с това, че изследва гладомора, проведен от руската власт против българите в Украйна през 1946-1947 г. 

Публикуваме писмото на художничката до прокурора Карим Хан.

До: Г-н Карим Хан, Прокурор на Международния углавен съд

Относно: Предполагаеми закононарушения, осъществени в подтекста на обстановката в Украйна след 21 ноември 2013 година

Рим, 23 май 2023 година

Уважаеми господин Хан,

Като художник, който е роден в Украйна, бих желала да допринеса за следствието на военните закононарушения, осъществени от Русия в Украйна, като дава една от моите картини, която изобразява такова закононарушение, и по-конкретно отразява ужасите на глада, породен от войната.

Моята картина е въодушевена от действителната история на шестгодишния Иля, който през март 2022 година претърпя ужасите на глада в град Мариупол и беше заставен да яде играчка, с цел да избегне гибелта. Прилагам фотография на картината, която беше изложена предходната есен на независимата ми галерия “Глад ” в Националната художествена изложба в България. Включена е и връзка към изявлението, което разкрива тази история.

Картината, озаглавена с откъс от изявлението на Иля - „ Бях толкоз гладен, че ядох играчката на моя другар “, е неразделна част от моя интердисциплинарен план „ Глад “. Чрез този план организирам без значение историческо следствие, ориентирано към откриване на истината по отношение на умишлените дейности на руското държавно управление в Украйна през ХХ век, които доведоха до загубата на милиони животи заради апетит и даже до случаи на канибализъм.

През 2018 година организирах експедиция в села в Одеска област в Украйна, обитаеми с етнически българи, за събиране на безапелационни доказателства за канибализъм по време на политически провокирания всеобщ апетит през 1946-1947 година Чрез повече от 100 изявленията с очевидци, някои от които са живи и през днешния ден, получих значими свидетелства. Доказателствата са детайлно документирани под формата на къс документален филм, озаглавен „ Антропофаг “, който е наличен за гледане на моя уеб страница.

Като се има поради актуалната обстановка, в която Украйна към момента търпи закононарушения, в това число такива, при които гладът е безмилостно употребен като оръжие, и които са сходни на безнаказаните закононарушения, осъществени от руското държавно управление в предишното, аз смирено ви приканвам да вземете моята картина под внимание по време на следствие на закононарушения против човечеството, осъществени от Руската федерация като страна правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики, в Украйна.

Моля, вземете под внимание смисъла на моята картина за осветление на тези тежки закононарушения. Вярвам, че изкуството има силата да въодушеви хората да подхващат дейности за смяна. Искрено се надявам, че това предложение ще бъде прегледано деликатно и че моят принос посредством изкуството ще помогне за разкриването на истината и постигането на мир, човечност и правдивост.

С почитание,
Йона Тукусер
 Йона Тукусер. Снимка Личен списък

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР